Cuvinte de întâmpinare...





Istoria la ea acasă


Prof. univ. dr. ing. Constantin Filip
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi

În preajma unui eveniment editorial mult aşteptat am lecturat cu interes şi deosebită plăcere monografia comunei Creţeşti din judeţul Vaslui, realizată de profesorul Vasile Folescu, fiu al acestei localităţi, un adevărat pasionat al studiului istoriei şi al vieţii satului românesc.
Experienţa dobândită din activităţile ştiinţifice anterioare, din munca cu cartea desfăşurată la bibliotecă, pasiunea pentru istorie şi mai ales sentimentul de profundă dragoste pentru ţinuturile natale, au constituit factori hotărâtori în realizarea acestei monografii, lucrare care se caracterizează printr-un nivel ştiinţific ridicat şi o formă elevată de prezentare.
Ideea originală a autorului de a integra studiul monografic al localităţii în contextul istoric naţional face ca lucrarea să dobândească o valoare documentară deosebită, ce depăşeşte cu mult graniţele interesului strict local. Din acest punct de vedere monografia elaborată de autor poate constitui un model de abordare a fenomenelor socio-economice în teritoriu.
Sub aspect structural, lucrarea cuprinde şaptesprezece capitole, ordonate după o gândire logică ireproşabilă: monografia începe cu poziţionarea geografică şi studiul factorilor naturali, continuă cu viaţa spirituală a locuitorilor şi se încheie cu aspecte economice care condiţionează nemijlocit nivelul de trai al oamenilor de pe aceste meleaguri.
Agricultura, ocupaţie de bază a locuitorilor din această localitate, deţine o pondere corespunzătoare în economia lucrării, prezentând cu fidelitate realităţile sociale, evoluţia istorică a relaţiilor de proprietate, structurile organizatorice, aspectele pozitive şi negative care au caracterizat, în timp, utilizarea pământului ca principal mijloc de producţie.
Merită o subliniere aparte cu privire la sensibilitatea autorului care reuşeşte, cu măiestrie, să sublinieze o realitate de necontestat ce atestă dragostea fără limită a ţăranului român pentru glia strămoşească, izvorul nesecat al patriotismului sănătos, care dăinuie de secole în mediul rural. Devotamentul ţăranului, până la sacrificiul maxim, probat cu fapte de vitejie în marile confruntări din istorie, este prezentat cu mare sensibilitate de autor, el însuşi fiind urmaşul unui ţăran care şi-a dat viaţa pentru patrie în timpul celui de al doilea război mondial.
Fire cinstită şi devotată patriei, ţăranul român s-a opus cu vehemenţă nedreptăţilor sociale. Răscoala ţăranilor din 1907 este momentul istoric cel mai semnificativ pe care autorul l-a prezentat cu fidelitate în monografie, folosind cele mai avizate surse documentare.
Diversitatea condiţiilor naturale din zona colinară a Moldovei a determinat o diversitate ocupaţională în mediul rural cu scopul deliberat de a folosi cât mai bine resursele existente. Condiţiile concrete din teritoriul cercetat sunt favorabile dezvoltării apiculturii şi sericiculturii, ele sunt ramuri complementare care atenuează, într-o anumită măsură, neajunsurile determinate de insuficienţa terenurilor cu destinaţie agricolă în raport cu densitatea mare a populaţiei rurale.
Autorul fiind el însuşi un apicultor recunoscut în zonă integrează în monografie multe elemente originale care pot constitui informaţii utile, de interes practic, pentru toţi crescătorii de albine din teritoriul supus cercetării sociologice.
În privinţa sericiculturii, autorul marchează perioadele în care această îndeletnicire a fost înfloritoare şi îşi exprimă regretul pentru declinul actual al acestei industrii, determinat în mare măsură de anumite decizii de ordin administrativ prin care s-a ajuns la defrişarea duzilor din teritoriu.
Suprafeţele întinse cu păduri au imprimat particularităţi distincte în viaţa oamenilor de pe aceste meleaguri, atât sub aspectul utilizării lemnului ca resursă economică, cât şi a influenţelor favorabile asupra mediului înconjurător. Schimbările multiple privind regimul juridic al proprietăţii au determinat numeroase situaţii conflictuale încât oamenii au primit cu bucurie şi satisfacţie măsurile luate de stat pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor ocupate cu vegetaţie forestieră expropriate în decursul timpului.
Spiritualitatea satului românesc este influenţată în mod hotărâtor de modul în care sunt organizate şi conduse principalele instituţii din domeniul învăţământului, culturii şi religiei. În monografie sunt prezentate şi personalităţi care s-au manifestat în diverse domenii de activitate precum şi aportul concret al acestora la viaţa socio-economică a localităţii.
Cercetător exigent, autorul a reuşit să prezinte amănunţit realităţile din viaţa economică şi socială din localitatea sa natală într-o formă literară agreabilă şi accesibilă tuturor categoriilor de cititori, indiferent de nivelul de pregătire al acestora.
Prin conţinut şi formă lucrarea are caracter evident de originalitate, prezintă cu fidelitate realităţile specifice satului românesc, este un exemplu fericit de implicare a intelectualului în viaţa comunităţilor rurale, aşa încât o recomand tuturor.


O monografie binevenită


Prof. dr. Theodor Codreanu

E un adevăr bine ştiut astăzi că acela care nu are memoria trecutului este o fiinţă mutilată, iar popoarele care-şi ignoră trecutul devin simple populaţii bătute de vânturile vremurilor. Iată de ce istoria este cea dintâi ştiinţă, ca însemnătate, în fiinţa unui popor.
În pofida concepţiei postmoderniste că ne-am afla la „sfârşitul istoriei“ (Francis Fukuyama), aceasta continuă să se făurească sub ochii noştri, cu mare efervescenţă şi tot cu aceeaşi efervescenţă „să se scrie istoria“. în ultimul deceniu, se observă asemenea fenomen, sub semnul descentralizării, în toate provinciile româneşti, extinzându-se de la oraşe la sate. Nu e întâmplător că s-au scris şi publicat monografii, din 1995 încoace, despre Huşi, Bârlad, Vaslui. Dar şi dascălii de la sate sunt surprinşi de această febră binefăcătoare. Mi-au căzut sub ochi asemenea acte de cultură de la Ghermăneşti, de la Banca şi de prin alte părţi. Am avut întotdeauna o mare admiraţie pentru dascălii care fac strădanii să scotocească în arhive, în memoria bătrânilor satului spre a realiza cărţi de istorie şi monografii întru scoaterea din uitare a vieţii locale, adesea nu mai puţin fascinante decât istoria de ansamblu a românilor. Un asemenea dascăl este profesorul pensionar (şi un împătimit apicultor) Vasile Folescu.
Domnia sa a lucrat ani de zile pentru a aduna documente, mărturii cu privire la trecutul şi prezentul comunei Creţeşti, de lângă Huşi, iar astăzi e în măsură să ne ofere monografia acestei localităţi. Autorul aminteşte că nu e primul care a fost ispitit de atare tentativă, având doi premergători între anii 1937-1941. Este vorba de învăţătorii Marin Benghiuş şi Gheorghe Iancu. Din nefericire încercările acestora s-au pierdut şi n-au mai văzut lumina tiparului, încât, precizează Vasile Folescu …în demersul nostru pe aceeaşi temă, pornind de la o realitate dată, am fost nevoiţi să luam munca de la capăt…
Şi munca a dat rezultate, ieşind o amplă monografie, atent structurată, după principii clasice, cuprinzând imaginea locurilor din străvechime şi până în zilele noastre, o imagine complexă cu oameni şi evenimente într-un cadru specific fiecărei perioade istorice prin care a trecut localitatea.
A nu integra istoria unei localităţi în ansamblul evenimentelor, deşi adesea pare a fi un exces de istorism, ar însemna o ruptură, o detaşare a unei părţi dintr-un întreg, situaţie care ar duce la prezentarea trunchiată a faptelor şi a adevărului. Monografia Creţeştilor îmbină în mod armonios localul cu generalul printr-o documentare minuţioasă din diferite surse, constituindu-se într-o lucrare de referinţă pentru deceniile viitoare. Pune în lumină o lume ce era sortită să rămână uitată şi risipită prin cele mai diverse locuri şi înscrisuri dacă asupra ei nu s-ar fi aplecat cu răbdare şi respect pentru adevăr şi concetăţeni autorul ei, profesorul Vasile Folescu, al cărui merit este de necontestat.
Faptele sunt redate într-o limbă română bine mânuită, în termeni de specialitate adecvaţi, fără a-i lipsi exprimarea expresivă, accesibilă, unui cerc larg de cititori.
Salutăm realizarea monografică a profesorului Vasile Folescu, exprimându-ne speranţa că va constitui un imbold şi pentru alţi dascăli din sate vasluiene pentru a da tiparului asemenea acte de cultură.


Oglindă peste timp


Corneliu Cornea, primarul comunei Creţeşti

Luat de valul vieţii zilnice, omul dintr-o comunitate rar este preocupat de istorie, de trecutul locului unde a văzut lumina zilei, unde a crescut, s-a statornicit şi şi-a realizat idealurile sale socio-economice către care şi-a îndreptat mereu eforturile. Adesea uită că însuşi este făuritor de istorie, că tot ce realizează în cotidian la un loc cu toată comunitatea din care face parte, tezaurizează zi de zi, an de an şi veac după veac istoria unei localităţi, a unui teritoriu.
Este necesar, dar rar se întâmplă, ca acest tumult plin de multe neprevăzute, bune sau rele, suferite de indivizi sau de colectivitate, să fie cernute, prin cuvânt, într-un document care să înfrunte vremurile, să fie „o oglindă peste timp“ în care să se regăsească cât mai aproape de adevăr oamenii şi faptele lor.
O asemenea „oglindă“, o monografie a comunei Creţeşti este dată luminii de către domnul profesor Vasile Folescu. Cu migală, râvnă şi profesionalism a adunat documente şi mărturii sub semnul istoriei dar şi al actualităţii, legând astfel trecutul de prezent într-un curs viu şi continuu, din preistorie şi până în timpul de lângă noi. Documentele, mărturii palpabile, sunt însoţite pe tot cuprinsul lucrării de căldura omului care îţi iubeşte locul de obârşie şi pe care încearcă să o strecoare, cu discreţie, în sufletul cititorului, purtându-l cu ajutorul minţii, prin cele mai îndepărtate taine ale localităţii.
Fără să se simtă copleşiţi de multitudinea informaţiilor, oamenii locului se simt astfel „ostaşi“ ai istoriei de care sunt legaţi, pe care o construiesc prin ceea ce fac, simţindu-se şi ei o verigă în acest lanţ nesfârşit.
În lucrarea domnului profesor documentul autentic se alătură miturilor, credinţelor şi obiceiurilor, făcându-le să coexiste într-o istorie vie care „bate la poarta inimii“ fiecărui creţeştean cuprins de nevoia firească de a cunoaşte trecutul locurilor, oamenii şi faptele lor în care, vrând-nevrând, timpul îl va integra.
Avem de acum-încolo acest valoros îndreptar, rămâne de datoria bisericii, a şcolii, a administraţiei locale şi, în general, a tuturor oamenilor pătrunşi de dragoste pentru locurile natale de a „strecura“ cu răbdare, din amvon sau de la catedră, prin poveştile spuse la gura sobei, în sufletul copiilor şi al tinerilor gândul de a cunoaşte şi de a fi întotdeauna mândri de faptele înaintaşilor şi de neasemuitele frumuseţi ale creţeştenilor.
Câtă dreptate avea ministrul învăţământului, Paul Niculescu-Mizil, care, în 1974, când a vizitat Şcoala din Creţeşti spunea: înainte de a cunoaşte locurile din alte părţi ale lumii, e bine ca elevii să cunoască mai întâi locurile unde s-au născut şi cresc.
Monografia Creţeşti – istorie şi actualitate este o lucrare judicios structurată, cu capitole cuprinzătoare din cele mai diverse domenii care prezintă cititorului evenimentele din istoria localităţii, fiind o excelentă sursă de documentare pentru generaţia actuală şi a celor ce vor veni, existând posibilitatea cunoaşterii trecutului şi prezentului cu care creţeştenii se pot mândri şi din care se poate trage concluzia că viaţa a pulsat permanent în acest colţ de ţară.
Lucrarea va rămâne ca o piatră de temelie la istoria acestor locuri, temelie pusă cu ocazia aniversării a 475 de ani de la prima atestare documentară a comunei Creţeşti. Această monografie va trebuie să se găsească în casa fiecărui creţeştean alături de Biblie, cărţi de la care, în momente de răgaz şi linişte, el, creţeşteanul, să-şi lumineze zi „sufletul şi mintea“, aşa cum ne încredinţează autorul.


Argument final


Profesor Mihai Ciobanu

Lucrarea monografică „Creţeşti – istorie şi actualitate“, prima carte alcătuită pe baze ştiinţifice, se constituie într-un veritabil document, o biografie a comunităţii, cuprinzând o lume de mai bine de cinci secole.
Autorul, profesorul Vasile Folescu, fiul devotat al acestei comune, a recurs în primul rând la memoria fidelă a arhivelor dar şi la multe mărturii orale, verificate prin informaţii documentare. Este lăudabil că s-a simţit dator faţă de comuna natală să-i compună o biografie reală. Se ştie că orice om care trece prin viaţă are nostalgia rădăcinilor, fie că se numesc etnice, istorice, genealogice, lingvistice, religioase sau culturale. Observăm, cu uşurinţă, că toate acestea se reflectă în structura monografiei. Trebuie menţionat că în demersurile şi investigaţiile arhivistice, arheologice, istorice şi ştiinţifice, profesorul Vasile Folescu a avut puţini colaboratori şi majoritatea materialului documentar a fost sistematizat de unul singur.
S-a pornit de la ideea că existenţa Creţeştilor şi a unei lumi tradiţional agrare, stabilizată într-un loc din vremuri multiseculare, îşi are istoria proprie înfiptă adânc în humusul ancestral. Monografia nu a avut lucrări anterior scrise şi s-a pornit de la o minuţioasă studiere a documentelor şi a unui vast material informativ, care s-a extins pe mai multe secole. profesorul Vasile Folescu are marele merit de a fi adunat, selectat, cântărit şi interpretat un mare volum de informaţii istorice, arheologice, etnografice, culturale, stabilindu-se conexiuni şi elaborând o lucrare bine structurată şi închegată, răspunzându-se la multe întrebări.
Cercetătorii vor avea în viitor o carte de bază, cu adevărat ştiinţifică.

Un comentariu: